Hayal Gücü- Mei, Totoro ve yaratıcısı Miyazaki


Uzun süredir MSN avatarımı işgal eden bu sevimli kızla tanıştırmak istiyorum sizi. İsmi Mei Kusakabe. Komşusu Totoro'yu uzun yıllardır tanımama rağmen, hafızam Mei'yi tamamem silmiş son bir kaç ay öncesine kadar. Şimdiyse bir çok sosyal platformda çeşitli yüz ifadeleriyle avatarımı süslüyor.

Komşum Totoro, orijinal ismiyle Tonari no Totoro, 1988 yılında Hayao Miyazaki tarafından yazılıp yönetilmiş, Studio Ghibli yapımı bir Japon animasyon filmdir. Hastanede yatan annelerine yakın olabilmek için baba Tatsuo Kusakabe, büyük kız kardeş Satsuki Kusakabe ve minik kahramanımız Mei Kusakabe eski usul Japon evlerinden birine taşınırlar. O kadar gerçekçi uyarlanmış ki, sanki o eve siz taşınmışsınız gibi hissediyor, karanlık odalarda Mei yerine siz geziyormuş gibi hissediyorsunuz. Kısa süre sonra minik kızkardeşler toz bulutu tavşanları denilen orman cinlerini görmeye başlar onun arkasından da büyük orman cini Totoro'yu görürler. Annesinin rahatsızlandığını öğrenen 4 yaşındaki minik Mei annesine gitmek için evden kaçar ve onu bulmaya çalışan 11 yaşındaki abla Satsuki'ye yardım eden dev Totoro'nun hakiyesini anlatmaktadır. Bu anime ülkemizde, Japon Animasyon Günleri, 26. Uluslararası İstanbul Film Festivali, 9. Uluslararası Eskişehir Film Festivali ve Japon Çizgi Film Günleri kapsamında gösterilmiştir.




Hayao Miyazaki,bir çok uzun metrajlı animeye ve Japonya'da manga olarak adlandırılan çok sayıda çizgi romana imza attmıştır. Eserleri Japonya'da olağanüstü ilgi ve saygı gören Miyazaki, Oscar Ödülü'nü kazandığı 2002 yılına kadar çizgi film çevreleri dışında batıda pek tanınmıyordu. Kendisine sadece bu ödülü getirmekle kalmayıp bir ilkede imza atmasını sağlayan Ruhların Kaçışı filmi Berlin Film Festivalinde ödül alan ilk animasyon filmidir. Yanılmıyorsam geçtiğimiz yıl TRT 1'de izlediğim bu anime daha ilk dakikasından içine çekmeyi başarmıştı beni. Muhteşem bir kurgu ve görüntüler mevcut filmde. Böyle bir hayal aleminde yaşayan Miyazaki'yle gerçekten tanışmak isterdim. Ülkemizde de yine çok bilinen bir çizgi film olan Heidi'nin yapımcısı olarak tanınmaktadır Miyazaki. Daha sonra Stüdyo Ghibli'yi kuran Miyazaki eserlerini burada hazırlamaya başlamış ve bu stüdyo aracılığıyla hayranlarına ulaştırmıştır. Miyazaki'nin film listesi:

- the castle of cagliostro (1979)
- nausicaa of the valley of the wind (1984)
- castle in the sky (1986)
- my neighbor totoro (1988)
- kiki’s delivery service (1989)
- porco rosso (1992) (bizde yok)
- princess mononoke (1997)
- spirited away (2001)
- howl’s moving castle (2004)

Mei'nin üç boyutlu yüz ifadelerini görmek için buraya lütfen.

Kalan filmleri de izlemek şart oldu...

0 yorum:

Yorum Gönder

Gereksiz yorum yazmama konusunda uyarı hakedecek biri değilsin belki ama öyle olma ihtimaline karşı bu uyarıyı koymalıyım! Alınma:)

Related Posts with Thumbnails

Ben Şahsen Kendim

İsyanlarım, sevinçlerim ve hiç büyümemiş halimle Ben Şahsen Kendim